Spondylodese

Op deze pagina leest u meer over de behandeling Spondylodese. Deze behandeling wordt uitgevoerd als er sprake is van Spondylolisthetis.

Behandeling

Een instabiele wervel in de onderrug kan worden tegengegaan door middel van spondylodese. Door twee wervels aan elkaar vast te zetten, kunnen verdere verschuivingen en instabiliteit voorkomen worden.
Spondylodese

Bij spondylodese wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van minimaal invasieve chirurgie in combinatie met een navigatie app. (Link naar pagina over deze techniek) Oko wordt gebruik gemaakt van een CT-scan die tijdens de operatie wordt gemaakt.

Resultaten en mogelijke complicaties

Wanneer een spondylodese voor alleen rugklachten plaatsvindt, kunt u een succespercentage van 50 tot 70% verwachten. Bij rokers is er minder kans op een goed resultaat.

Wanneer er ook sprake is van pijn in het been zijn de resultaten van deze operatie beter. De spondylodese is in dat geval niet alleen bedoeld voor het bestrijden van rugklachten, maar vooral ook om de stabiliteit te verbeteren.

De risico’s zijn in grote lijnen dezelfde als die van iedere rugoperatie:

  • Nabloeding
  • Infectie en beschadiging van de uittredende zenuwwortel
  • Het losraken, breken of verschuiven van ingebrachte materialen

Ondanks een zorgvuldige techniek en veel ervaring zijn dit soort complicaties niet geheel te vermijden. Ze zijn wel zeldzaam.

Na de operatie

Operaties vinden plaats bij onze behandelkliniek in Ede. U wordt 2 dagen opgenomen en zonder tegenspoed kunt u daarna naar huis. Voor u naar huis gaat ontvangt u van onze fysiotherapeut instructies en oefeningen welke u kunt uitvoeren in de eerste week na de operatie. Na de eerste week zult u thuis met uw eigen fysiotherapeut de revalidatie voortzetten.

Revalidatie na spondylodese operatie
NedSpine geeft professionele hulpverleners graag een goed advies en een duidelijk schema voor zaken als isometrische propriocepsis- en stabiliteitsoefeningen en het verantwoord trainen van buik-, rug-, bil- en bovenbeenmusculatuur. Minstens zo belangrijk zijn de bewegingen die na de operatie juist vermeden moeten worden, zoals hyperlordose, straight leg- en McKenzie oefeningen.

Download onderstaande pdf voor meer informatie.

Revalidatie na spondylodese operatie

Maak een afspraak en contact

Wilt u een afspraak maken? Dat kan met een verwijzing van uw huisarts via onderstaande button.* U kunt ook telefonisch contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak. Ook bij overige vragen over deze behandeling staan we u graag te woord via tel. 0318 439 280. Zie pagina Contact voor meer informatie over onze bereikbaarheid.

* Indien u  nog geen verwijzing heeft voor een afspraak bij NedSpine, dan kunt u deze aanvragen bij uw huisarts.

naar boven