DBC zorgkosten informatie

Heeft u binnenkort een afspraak bij Oogziekenhuis Zonnestraal? Op deze pagina informeren wij u graag over zorgkosten, eigen risico en leggen wij uit hoe een diagnose behandelcombinaties (DBC) precies berekend wordt. 

Hoe worden de kosten van mijn zorg/behandeling bepaald?

De manier waarop ziekenhuizen de kosten berekenen voor zorg die ze hebben verleend, is ingewikkeld. Wij maken bij het vaststellen van de tarieven van een behandeling gebruik van zogeheten diagnose behandelcombinaties (DBC's).
Oogziekenhuis Zonnestraal heeft afspraken gemaakt met uw verzekeraar over wat iedere DBC kost. 

Hoe wordt een DBC berekend?

Bij een DBC zijn vijf situaties mogelijk:

 1.    Nieuwe patiënt met nieuwe zorgvraag
 2.    Bekende patiënt met lopende zorgvraag
 3.    Bekende patiënt met nieuwe zorgvraag
 4.    Bekende patiënt met chronische zorgvraag
 5.    Patiënt met operatie voor dubbelzijdige zorgvraag

1. Wanneer u bij ons een nieuwe patiënt bent met een nieuwe zorgvraag, zal de DBC geopend worden op de dag van de eerste afspraak of het eerste onderzoek. De startdatum van de DBC is dezelfde als van de eerste afspraak of het eerste onderzoek en bepaalt voor welk jaar het eigen risico aangesproken wordt.

2. Wanneer u bij ons een bekende patiënt bent met een lopende zorgvraag, is het van belang om te weten in welke DBC de geplande zorg zal vallen. De startdatum van die DBC bepaalt voor welk jaar het eigen risico aangesproken wordt. Het kan zijn dat u als bekende patiënt in het nieuwe jaar een afspraak bij ons heeft, maar de DBC nog open staat met een startdatum in het voorgaande jaar. Het eigen risico van het voorgaande jaar zal aangesproken worden.

3. Wanneer u bij ons een bekende patiënt bent, maar met een nieuwe zorgvraag komt kan het zijn dat er een nieuwe DBC geopend wordt. De startdatum van de DBC is de zelfde als van de eerste afspraak of het eerste onderzoek voor de nieuwe zorgvraag en bepaald voor welk jaar het eigen risico aangesproken wordt.

4. Wanneer u een bekende patiënt bij ons bent met een chronische zorgvraag, is het van belang om te weten in welke DBC de geplande zorg zal vallen. De startdatum van die DBC bepaalt voor welk jaar het eigen risico aangesproken wordt. Het kan zijn dat u in het nieuwe jaar een afspraak heeft, maar de DBC nog open staat met een startdatum in het voorgaande jaar. Het eigen risico van het voorgaande jaar zal aangesproken worden. Let wel, patiënten met chronische zorgvragen verbruiken over het algemeen jaarlijks het eigen risico, wat plannen overbodig maakt.

5. Wanneer u ingepland staat voor een operatie aan twee ogen (dubbelzijdige zorgvraag), ontstaan er twee DBC’s. De eerste operatie wordt in de eerste DBC geregistreerd. De startdatum van de eerste DBC is dezelfde als van de eerste afspraak of het eerste onderzoek voor de zelfde zorgvraag en bepaald voor welk jaar het eigen risico aangesproken wordt.

Voor de tweede operatie (aan de andere zijde) wordt er op de dag van de operatie een nieuwe DBC geopend. De startdatum van de DBC is de zelfde als van de operatie aan de tweede zijde en bepaald voor welk jaar het eigen risico aangesproken wordt.

Let op, wanneer u voor dezelfde zorgvraag in het voorgaande jaar gezien bent, is er een DBC met een startdatum in het voorgaande jaar en zal het eigen risico van dat jaar aangesproken worden. Wanneer u besluit de operaties in het nieuwe jaar uit te laten voeren, wordt er voor de tweede operatie een nieuwe DBC geopend met een startdatum in het nieuwe jaar. In dit geval zal zowel het eigen risico van het voorgaande, als van het nieuwe jaar aangesproken worden.

Voorbeeld:

 • Eerste polikliniekbezoek op 21-12-2018.
 • Patiënt besluit operaties in nieuwe jaar te plannen zodat hij nog van zorgverzekering kan wisselen.
 • Ingreep aan beide zijden vindt plaats op 10-01-2019.
   
 • Startdatum DBC 1: 21-12-2108 met polikliniekbezoek en operatie eerste zijde -> eigen risico 2018.
 • Startdatum DBC 2: 10-01-2109 met operatie tweede zijde -> eigen risico 2019.

Contact

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie toch nog vragen? 
Neem dan contact op met onze Afdeling Zorgadministratie via het e-mailadres: zorgadministratie@nlhealthcareclinics.com

naar boven