Patiƫnteninformatie

Belangrijke informatie voor én na de behandeling

Bij rugoperaties is goede informatie voor én achteraf van het grootste belang. Als patiënt moet u weten waar u aan begint en als u na de operatie weer thuis bent, is het noodzakelijk dat u en uw begeleiders precies weten op welke manier u het best herstelt en de draad weer kunt oppakken. Hier vindt u een overzicht van de informatie die door NedSpine voor dit doel ter beschikking wordt gesteld. 

Hernia operatie

Een hernia kan spontaan genezen. Maar soms is een operatie noodzakelijk. Het is belangrijk dat u hierover goed geïnformeerd bent. Ook is het goed om te weten wat er vóór, tijdens en na de operatie gaat gebeuren. Over de narcose, de ingreep, de risico’s en de genezingspercentages is daarom nadere informatie beschikbaar. Hierin leest u ook alles over de verzorging van de wond, het gebruik van pijnstillers en de beste manier om te herstellen.

Nekhernia

Slijtage of degeneratie van een tussenwervelschijf in de halswervelkolom is een normaal proces dat bij iedereen in meerdere of mindere mate plaatsvindt. Daarbij kan de tussenwervelschijf gaan uitpuilen. Ook kan een scheur in de vezelring optreden. Zo kan de kern drukken op de zenuwwortel. Vaak gaan nekklachten aan het optreden van een hernia vooraf. De verschijnselen van de nekhernia bestaan uit pijn die in de arm uitstraalt, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. 

Spondylodese

Instabiliteit van de rugwervels, veroorzaakt door bijvoorbeeld een fractuur of degeneratie, kan spondylodese noodzakelijk maken. De wervels worden dan gefixeerd. Na de operatie is het behoedzaam oefenen van de spieren van groot belang. Tillen, fietsen en huishoudelijk werk zult u moeten vermijden. 

Kanaalstenose

Bij de kanaalstenose wordt een deel van de wervelboog verwijderd, waardoor de pijn in het been en de rug afneemt. Over het contact met de anesthesist, de narcose, de feitelijke operatie en de nazorg leest u meer in de betreffende patiënteninformatie. Hierin wordt u bovendien geïnformeerd over mogelijke bijwerkingen zoals napijn, spiertrekkingen en krampen. Ook leest u wat u na de operatie wel of niet mag doen en wanneer u bijvoorbeeld weer mag fietsen of autorijden.

naar boven