Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een selectie van de veelgestelde vragen die wij krijgen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via 0318 439 280, wij staan u graag te woord. 

 • Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bilstreek en het been. Naast deze pijn kan ook sprake zijn van tintelingen of een doof gevoel. In zeldzame gevallen is er ook krachtsverlies, met klachten als klapvoet, door het been zakken of niet op de tenen kunnen staan. Ischias is meestal een goedaardig ziektebeeld dat binnen zes weken spontaan verdwijnt. Duren de klachten langer dan is er reden om verder onderzoek te doen naar de oorzaak. Een röntgenfoto of MRI-scan van de lage rug zijn dan nodig om de juiste diagnose te kunnen stellen. Als blijkt dat de langdurige klachten worden veroorzaakt door een  hernia, spondylolisthesis of instabiele wervels, dan kan een endoscopische of minimaal invasieve operatie uitkomst bieden.

 • Hernia, of voluit hernia nuclei pulposi, is de aanduiding voor het uitpuilen van de kern van de tussenwervelschijf. Door genetisch zwakke vezels of door overbelasting kan de buitenste ring van de tussenwervelschijf beschadigd raken. De kern kan daardoor naar buiten uitpuilen. Gebeurt dit in de buurt van het ruggenmerg of bij een uittredende zenuw, dan heeft dat invloed op de geleiding van het zenuwstelsel. Er kunnen dan symptomen ontstaan als uitstralende pijn, gevoelsstoornissen en krachtverlies.
  Lees meer over de behandeling van hernia.

 • Kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Door deze vernauwing kunnen zenuwbanen langdurig bekneld raken en beenklachten veroorzaken. Deze klachten treden vooral op tijdens het lopen of bij langdurig stilstaan. Kanaalstenose kan aangeboren zijn, maar in de meeste gevallen is het een verworven aandoening, die pas op latere leeftijd optreedt. De aandoening ontstaat door slijtage van gewrichten rondom het inwendige kanaal. Dit maakt de gewrichten breder, waardoor zij een vernauwing van het wervelkanaal veroorzaken.
  Lees meer over de behandeling van kanaalstenose.

 • Spondylolisthesis is een verschoven wervel. Een wervel in de onderrug schuift over een lager gelegen wervel en dit kan klachten veroorzaken. Dit hoeft niet altijd. Sommige mensen lopen er jarenlang probleemloos mee rond. Maar er kan ook sprake zijn van lage rugpijn, een doof gevoel, tintelingen, pijn, spierverzwakking in het been en moeite met lopen. Bij staan en bewegen kunnen deze symptomen erger worden. Rust helpt, maar de verlichting is meestal maar tijdelijk. Als de pijnklachten na behandeling niet afnemen of als de aandoening neurologische gevolgen heeft, is een operatie nodig.
  Meer informatie over behandeling van spondylolisthesis.

 • Hoe vreemd het ook klinkt, rugaandoeningen geven niet altijd rugpijn. Een beklemde zenuw in de rug kan ook pijn veroorzaken in het been of in de bilstreek. Ook gevoelloosheid en tintelingen kunnen een aanwijzing zijn. Andere symptomen van rugklachten zijn: krachtsverlies, klapvoet, door het been zakken of niet op de tenen kunnen staan. Als u langdurig last heeft van deze klachten is nader onderzoek aan te bevelen.
  Vul de vragenlijst in voor een persoonlijk advies van één van de orthopedisch chirurgen.

 • De kosten van een operatie worden door vrijwel elke zorgverzekeraar volledig vergoed. U dient wel een verwijzing van een huisarts of een medisch specialist te hebben.
  Kijk hier voor meer informatie over de vergoeding door uw zorgverzekeraar of neem contactop met NedSpine.

 • Een operatie is nooit zonder risico. De narcose kan bijwerkingen geven en complicaties als infectie, nabloeding, trombose, zenuwschade of beschadiging van de “dura”, het vlies om de zenuw kunnen zich altijd voordoen. Dit laatste wordt overigens tijdens de operatie hersteld. NedSpine zorgt ervoor dat patiënten goed over operatierisico’s worden geïnformeerd en uiteraard spannen wij ons in om elk risico zoveel mogelijk uit te sluiten en te beperken. Bij NedSpine wordt uw operatie endoscopisch, via een buisjestechniek uitgevoerd. Dit is een minimaal invasieve techniek, Het betekent dat er een hele kleine huidsnede wordt gemaakt en dat er minder spierschade optreedt. Ook de kans op bloedingen en infectie is minder. Dankzij deze techniek is een korte ziekenhuisopname van slechts één nacht nodig en u zult na de operatie minder pijn hebben.

 • Of u geholpen kunt worden bij Nedspine is afhankelijk van meerdere factoren. 
  Dit heeft er mee te maken dat patiënten met sommige aandoeningen meer risico’s lopen bij een operatie en voor een veilige behandeling extra voorzieningen en/of specialisten nodig zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn patiënten jonger dan 18 jaar, patiënten die het afgelopen jaar een hart of herseninfarct hebben gehad, een BMI van 34 of hoger en patiënten met een pacemaker. Nedspine geeft er de voorkeur aan om dit door te nemen in een persoonlijk contact (bij de telefonische intake) zodat er ook evt. overleg met een arts plaats kan vinden.Wij zijn ons ervan bewust dat dit tot teleurstelling kan leiden maar hopen op uw begrip.
  De veiligheid voor onze patienten staat hierin voorop.

 • Eén van de voordelen van NedSpine is de snelle en efficiente werkwijze. U heeft daardoor geen last van wachtlijsten. NedSpine helpt u snel en u bent snel weer thuis.

 • Bij de “klassieke” rugoperatie wordt een grotere operatiewond gemaakt en de chirurg bekijkt de situatie voornamelijk vanuit zijn eigen gezichtspunt. Endoscopie maakt het mogelijk om te opereren via een kleinere opening. Het zicht is bovendien beter omdat er gewerkt wordt met een microscopische camera en een al even kleine, felle lichtbron. Zo kan met uiterste precisie worden geopereerd. Dankzij deze techniek is er bovendien minder kans op complicaties zoals infectie. Er is ook minder bloedverlies en minder napijn.   

 • Ja, op de opnamedag wordt u geopereerd onder algehele narcose. Voor de operatie is er gelegenheid om de anesthesist en de orthopedisch chirurg te spreken. Omdat de operatie endoscopisch wordt uitgevoerd, hoeft uw narcose niet lang te duren. Meestal is meteen of enkele uren na de operatie de oude pijn in uw been of rug verdwenen. Wel kan er in de weken na de operatie nog wat pijn in het been optreden; dit hangt samen met de reactie van het littekenweefsel dat de zenuw kan irriteren. De dag na de operatie wordt u ontslagen en mag u weer naar huis.

 • Wanneer u niet tevreden bent over de gang van zaken bij Nedspine, dan kunt u een klacht indienen. Een klacht kan betrekking hebben op de bejegening door onze medewerkers, de medische behandeling of de informatievoorziening. Ook kan de klacht gaan over zaken zoals wachttijden, privacy of de ruimte waarin u verbleef.

  De eerste stap die u kunt nemen wanneer u een klacht heeft, is dit bespreken met de betreffende persoon. Het kan natuurlijk voorkomen dat dit niet het gewenste effect heeft of dat u de klacht niet met deze persoon (personen) wilt bespreken. In dat geval kunt u gebruik maken van de klachtenregeling van Nedspine.

Wij hopen dat u antwoord heeft gekregen op uw vragen. Wilt u een afspraak maken? Dat kan via onderstaande button als u een verwijzing heeft van uw huisarts.

naar boven